Wat is de OGSM-Methode?

Gert Van De Viiver
August 4, 2023
5 min read
Wat is de OGSM-Methode?

De OGSM-methode is een strategisch managementmodel dat veel wordt gebruikt in het bedrijfsleven. Door middel van de OGSM-methode kunnen bedrijven hun doelen effectief afstemmen op de behoeften van de markt en zo succesvol groeien. In dit artikel zullen we de werking van de OGSM-methode in detail bespreken, evenals de geschiedenis erachter, de voordelen, de praktische toepassingen en valkuilen.

De oorsprong van de OGSM-Methode

Het ontstaan van OGSM

De OGSM-methode werd voor het eerst ontwikkeld in de jaren 70 door de Amerikaanse computerfabrikant Intel. Intel gebruikte dit model als een manier om hun bedrijfsstrategie op één pagina te samenvatten. In de loop der jaren werd de OGSM-methode geperfectioneerd en verfijnd zodat het nu een succesvolle methode is voor bedrijven wereldwijd.

De invloed van Japanse bedrijfsvoering

Een andere invloedrijke factor bij de ontwikkeling van de OGSM-methode was de Japanse bedrijfsvoering. Zij hadden een reputatie opgebouwd voor efficiëntie en continue verbetering. Door elementen van deze filosofie te integreren in de OGSM-methode werd er extra nadruk gelegd op het belang van meetbare resultaten en continue verbetering.

De Japanse bedrijfsvoering was gebaseerd op de filosofie van Kaizen, wat staat voor continue verbetering. Dit betekent dat bedrijven zichzelf constant blijven verbeteren op alle gebieden, van productie tot verkoop. De OGSM-methode heeft deze filosofie geïntegreerd door bedrijven te stimuleren om hun doelen te blijven bijstellen en te verbeteren op basis van meetbare resultaten.

Een ander belangrijk aspect van de OGSM-methode is het gebruik van specifieke en meetbare doelen. Door doelen te stellen die duidelijk meetbaar zijn, kunnen bedrijven hun voortgang bijhouden en bepalen of ze op de goede weg zijn. Dit is een belangrijk onderdeel van de Japanse bedrijfsvoering, waarbij het meten van prestaties en het verbeteren daarvan centraal staat.

Naast de Japanse bedrijfsvoering heeft ook de opkomst van het internet bijgedragen aan de populariteit van de OGSM-methode. Met de komst van het internet is de wereld kleiner geworden en zijn bedrijven wereldwijd met elkaar verbonden. De OGSM-methode biedt bedrijven een gestructureerde manier om hun doelen te bepalen en te meten, wat essentieel is voor succes in een wereldwijde markt.

De vier componenten van OGSM

De OGSM-methode bestaat uit vier onafhankelijke en onderling afhankelijke componenten. Deze componenten zijn:

Objectives: doelen stellen

Het eerste element betreft doelen. Hierbij gaat het om wat u wilt bereiken met de organisatie. De doelen moeten specifiek en meetbaar zijn zodat voor iedereen duidelijk is wat er moet worden gedaan om de gewenste doelen te behalen.

Doelen stellen is een belangrijk onderdeel van het succesvol runnen van een organisatie. Het is belangrijk om te weten wat u wilt bereiken en hoe u dat gaat doen. Dit kan variëren van het vergroten van de omzet tot het verbeteren van de klanttevredenheid. Het is belangrijk om deze doelen specifiek en meetbaar te maken, zodat u kunt bepalen of u op de goede weg bent om deze doelen te behalen.

Goals: meetbare resultaten

De tweede component betreft meetbare resultaten, hierbij gaat het om wat u wilt bereiken met de organisatie op korte en lange termijn. Deze doelen moeten specifiek en meetbaar zijn, zodat u kunt kijken of u goed op weg bent deze te behalen of dat u bij moet sturen om ze te bereiken.

Meetbare resultaten zijn belangrijk om te bepalen of u op de goede weg bent om uw doelen te behalen. Dit kan variëren van het aantal nieuwe klanten tot de omzetgroei. Het is belangrijk om deze resultaten te meten en te evalueren, zodat u kunt bepalen of u op de goede weg bent om uw doelen te behalen.

Strategies: de weg naar succes

Het derde element betreft de weg naar succes. Hierbij gaat het om welke strategie u gaat gebruiken om de doelen te behalen. Dit kunnen onder andere concurrentiestrategieën, positioneringstrategieën en groeistrategieën zijn. Het is belangrijk dat er een duidelijk plan is om de doelen te behalen.

Een strategie is de weg naar succes. Het is belangrijk om een duidelijk plan te hebben om uw doelen te behalen. Dit kan variëren van het investeren in nieuwe technologieën tot het uitbreiden van uw productlijn. Het is belangrijk om een strategie te hebben die past bij uw doelen en uw organisatie.

Measures: het monitoren van voortgang

Het vierde element betreft het monitoren van de voortgang. Hierbij gaat het om het vaststellen van meetbare prestatie-indicatoren om te beoordelen of de organisatie op koers ligt met het behalen van de doelen. Op deze manier kunt u bijsturen om uw doelen te behalen.

Het monitoren van de voortgang is belangrijk om te bepalen of u op koers ligt om uw doelen te behalen. Dit kan variëren van het aantal verkochte producten tot de klanttevredenheid. Het is belangrijk om deze prestatie-indicatoren te meten en te evalueren, zodat u kunt bepalen of u op de goede weg bent om uw doelen te behalen.

Voordelen van de OGSM-Methode

De OGSM-methode biedt een aantal voordelen voor bedrijven, waaronder:

Duidelijke communicatie

De OGSM-methode zorgt voor een duidelijke en gestructureerde manier van communiceren binnen de organisatie. Dit komt omdat de doelen, meetbare resultaten en strategie helder en eenvoudig op één pagina staan samengevat. Iedereen begrijpt wat er nodig is en kan zijn werk daaraan aanpassen.

Een voorbeeld van hoe duidelijke communicatie kan bijdragen aan het succes van een organisatie is te vinden bij het Nederlandse bedrijf Coolblue. Coolblue is een online retailer die zich richt op consumentenelektronica en huishoudelijke apparatuur. Het bedrijf heeft een duidelijke OGSM-strategie die ervoor zorgt dat alle medewerkers weten waar het bedrijf naartoe werkt. Dit heeft geleid tot een zeer succesvol bedrijf dat jaar na jaar groeit.

Beter inzicht in bedrijfsprocessen

Door het gebruik van de OGSM-methode krijgt u een beter inzicht in de bedrijfsprocessen. Dit is omdat het proces van het opstellen van de OGSM-methode dwingt om kritisch te kijken naar bedrijfsprocessen. Dit leidt vaak tot nieuwe inzichten en verbeteringen.

Een voorbeeld van hoe de OGSM-methode kan leiden tot een beter inzicht in bedrijfsprocessen is te vinden bij het Nederlandse bedrijf Bol.com. Bol.com is een online retailer die zich richt op boeken, elektronica en speelgoed. Het bedrijf heeft de OGSM-methode gebruikt om de bedrijfsprocessen te verbeteren en heeft daarmee een zeer efficiënte organisatie opgebouwd die jaar na jaar groeit.

Efficiëntere besluitvorming

De OGSM-methode zorgt voor een efficiëntere besluitvorming. Omdat de doelen, meetbare resultaten en strategie duidelijk zijn, wordt het gemakkelijker om beslissingen te nemen die bijdragen aan deze doelen. Er is minder discussie nodig omdat iedereen weet waar de organisatie naartoe werkt

Een voorbeeld van hoe efficiënte besluitvorming kan bijdragen aan het succes van een organisatie is te vinden bij het Nederlandse bedrijf Philips. Philips is een multinational die zich richt op gezondheidstechnologie en consumentenelektronica. Het bedrijf heeft de OGSM-methode gebruikt om de besluitvorming te stroomlijnen en heeft daarmee een zeer succesvolle organisatie opgebouwd die zich richt op innovatie en duurzaamheid.

Hogere betrokkenheid van medewerkers

Als medewerkers weten en begrijpen waar de organisatie naar toe werkt en hoe ze daar aan bij kunnen dragen, dan resulteert dit in een hogere betrokkenheid van de medewerkers. Dit kan leiden tot betere resultaten en prestaties.

Een voorbeeld van hoe hogere betrokkenheid van medewerkers kan bijdragen aan het succes van een organisatie is te vinden bij het Nederlandse bedrijf Tony's Chocolonely. Tony's Chocolonely is een chocoladeproducent die zich richt op eerlijke handel en duurzaamheid. Het bedrijf heeft de OGSM-methode gebruikt om de betrokkenheid van medewerkers te vergroten en heeft daarmee een zeer succesvolle organisatie opgebouwd die zich richt op maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzaamheid.

OGSM in de praktijk

OGSM, wat staat voor Objectives, Goals, Strategies en Measures, is een methode die veel gebruikt wordt in het bedrijfsleven om bedrijfsdoelen te bereiken. De OGSM-methode is een gestructureerde manier om een strategisch plan op te stellen en te implementeren. Het is een methode die helpt om de juiste focus te leggen op de belangrijkste doelen van een bedrijf en om deze doelen te bereiken.

Voorbeelden van succesvolle toepassingen

Er zijn talloze voorbeelden van bedrijven die de OGSM-methode hebben gebruikt om succesvol te groeien. Een goed voorbeeld is Coca Cola, die de OGSM-methode heeft gebruikt om hun bedrijfsdoelen te bereiken. Door de OGSM-methode toe te passen, wist Coca Cola hun verkoop- en marketingstrategie te verbeteren en te groeien als bedrijf.

Een ander voorbeeld is Airbnb, die de OGSM-methode heeft gebruikt om hun doelstellingen te bereiken. Airbnb wilde de grootste aanbieder van accommodaties ter wereld worden. Door de OGSM-methode toe te passen, wisten ze hun doelen te bereiken en uit te groeien tot de grootste aanbieder van accommodaties ter wereld.

Tips voor het implementeren van OGSM

Wanneer u besluit om de OGSM-methode te implementeren, is het belangrijk om te beginnen met het vaststellen van de bedrijfsdoelen. Zorg ervoor dat u alle stakeholders erbij betrekt, zodat de OGSM-methode breed gedragen wordt. Het kan handig zijn om externe adviseurs in te schakelen die ervaring hebben met het toepassen van de OGSM-methode.

Een andere tip is om de OGSM-methode te gebruiken als een levend document. Het is belangrijk om de OGSM-methode regelmatig te evalueren en bij te sturen waar nodig. Op deze manier blijft de OGSM-methode actueel en relevant voor het bedrijf.

Veelvoorkomende valkuilen en uitdagingen

Een veelvoorkomende valkuil is dat de OGSM-methode te rigide of te ambitieus wordt opgesteld. Hierdoor zal het moeilijker zijn om de doelen te bereiken. Het is belangrijk dat de OGSM-methode haalbaar, meetbaar en realistisch is. Verder is het belangrijk dat de OGSM-methode regelmatig wordt geëvalueerd, zodat er bijgestuurd kan worden.

Een andere uitdaging is om de OGSM-methode goed te communiceren naar alle medewerkers binnen het bedrijf. Het is belangrijk dat alle medewerkers begrijpen wat de bedrijfsdoelen zijn en hoe deze doelen bereikt kunnen worden. Het is daarom belangrijk om regelmatig te communiceren over de OGSM-methode en de voortgang van de doelen.

Al met al kan de OGSM-methode een krachtige tool zijn om bedrijfsdoelen te bereiken en te groeien als bedrijf. Door de OGSM-methode toe te passen, kunt u een strategisch plan opstellen dat u helpt om de juiste focus te leggen op de belangrijkste doelen van uw bedrijf.

Table of Content

Meer inspiratie

View All
Portfolio versus projectmanagement
Strategie

Portfolio versus projectmanagement

portfoliomanagement en projectmanagement
Gert Van De Vijver
Gert Van De Vijver
June 10, 2024
Prioriteit Stellen in Werk: Minder Vergaderen, Meer Bereiken
Vergaderingen

Prioriteit Stellen in Werk: Minder Vergaderen, Meer Bereiken

Prioriteit Stellen in Werk: Minder Vergaderen, Meer Bereiken Het idee dat we "geen tijd" hebben is een veelgehoorde klacht in de hedendaagse werkwereld. De realiteit is dat iedereen dezelfde 24 uur per dag krijgt, een onveranderlijke fysische waarheid. Het probleem ligt niet zozeer bij het aantal beschikbare uren, maar hoe we kiezen om deze in te vullen. Prioriteit geven aan de juiste taken is cruciaal. Dit artikel verkent hoe medewerkers efficiënter kunnen werken door minder te vergaderen en meer gefocust te werken.
Gert Van De Vijver
Gert Van De Vijver
April 16, 2024
It’s all about Execution
Strategie

It’s all about Execution

In de dynamische bedrijfswereld is het uitvoeren van acties binnen strategieën, vergaderingen en projecten cruciaal voor succes. Interessant is dat statistieken aangeven dat slechts ongeveer de helft van de acties in bedrijven op tijd wordt afgerond. Deze blog duikt in de uitdagingen en oplossingen van actiegericht management.
Gert Van De Vijver
Gert Van De Vijver
January 24, 2024

too-doo brengt je strategie tot leven