Prioriteit Stellen in Werk: Minder Vergaderen, Meer Bereiken

Gert Van De Viiver
April 15, 2024
5 min read
Prioriteit Stellen in Werk: Minder Vergaderen, Meer Bereiken

De Tijdmythe Ontkracht

Het idee dat we "geen tijd" hebben is een veelgehoorde klacht in de hedendaagse werkwereld. De realiteit is dat iedereen dezelfde 24 uur per dag krijgt, een onveranderlijke fysische waarheid. Het probleem ligt niet zozeer bij het aantal beschikbare uren, maar hoe we kiezen om deze in te vullen. Prioriteit geven aan de juiste taken is cruciaal. Dit artikel verkent hoe medewerkers efficiënter kunnen werken door minder te vergaderen en meer gefocust te werken.

Het Vergaderdilemma

In veel organisaties vormen vergaderingen een groot deel van de dagelijkse routine. Hoewel deze bijeenkomsten bedoeld zijn om samenwerking te bevorderen en projecten vooruit te helpen, resulteren ze vaak in een lange lijst van actiepunten. Vervolgens blijkt dat veel van deze acties door 'gebrek aan tijd' niet uitgevoerd kunnen worden. Dit creëert een vicieuze cirkel van onafgemaakte taken en frustratie onder medewerkers.

Tijd is Prioriteit

De sleutel tot het doorbreken van deze cyclus is het erkennen dat tijd gelijk staat aan prioriteit. Als iets belangrijk genoeg is, maken we er tijd voor. Daarom is het essentieel om te leren hoe je effectief prioriteiten kunt stellen. Dit begint met het herkennen van de waarde van werken **aan** je bedrijf, niet alleen **in** je bedrijf. Dit betekent strategisch denken, plannen voor de toekomst, en verbeteringen implementeren die de algehele efficiëntie verhogen.

Praktische Stappen naar Beter Tijdbeheer

Een praktische aanpak om meer uit je werkdag te halen, is door specifieke blokken in je agenda te reserveren voor kernwerkzaamheden. Begin met drie blokken van twee uur per week waarin je ongestoord aan je bedrijf kunt werken. Mocht dit initieel te ambitieus zijn, start dan met één uur op de vrijdagmiddag. Dit is een psychologisch gunstig moment, net voor het weekend, waarop je kunt reflecteren en plannen voor de komende week.

Een Cultuur van Respect voor Tijd

Het is belangrijk om een cultuur binnen het team te ontwikkelen waarin de gereserveerde tijden gerespecteerd worden. Spreek met collega's af dat er tijdens deze geblokkeerde momenten geen onderbrekingen zijn. Dit bevordert niet alleen de concentratie maar versterkt ook het onderlinge respect voor elkaars tijd en prioriteiten.

Conclusie: Tijdbeheer als Teaminspanning

Prioriteiten stellen en tijd effectief beheren moet een collectieve inspanning zijn. Door minder te vergaderen en meer strategische blokken in te stellen, kan elk teamlid niet alleen productiever zijn maar ook een grotere bijdrage leveren aan de algehele doelen van het bedrijf. Dit leidt tot minder stress, meer voldoening in het werk en uiteindelijk een succesvollere onderneming.

Met deze stappen kun je als individu en als team leren om je tijd te beheersen, in plaats van dat de tijd jou beheerst. Prioriteit geven aan wat echt telt is de eerste stap naar een productievere en bevredigendere werkervaring.

Table of Content

Meer inspiratie

View All
Portfolio versus projectmanagement
Strategie

Portfolio versus projectmanagement

portfoliomanagement en projectmanagement
Gert Van De Vijver
Gert Van De Vijver
June 10, 2024
Prioriteit Stellen in Werk: Minder Vergaderen, Meer Bereiken
Vergaderingen

Prioriteit Stellen in Werk: Minder Vergaderen, Meer Bereiken

Prioriteit Stellen in Werk: Minder Vergaderen, Meer Bereiken Het idee dat we "geen tijd" hebben is een veelgehoorde klacht in de hedendaagse werkwereld. De realiteit is dat iedereen dezelfde 24 uur per dag krijgt, een onveranderlijke fysische waarheid. Het probleem ligt niet zozeer bij het aantal beschikbare uren, maar hoe we kiezen om deze in te vullen. Prioriteit geven aan de juiste taken is cruciaal. Dit artikel verkent hoe medewerkers efficiënter kunnen werken door minder te vergaderen en meer gefocust te werken.
Gert Van De Vijver
Gert Van De Vijver
April 16, 2024
It’s all about Execution
Strategie

It’s all about Execution

In de dynamische bedrijfswereld is het uitvoeren van acties binnen strategieën, vergaderingen en projecten cruciaal voor succes. Interessant is dat statistieken aangeven dat slechts ongeveer de helft van de acties in bedrijven op tijd wordt afgerond. Deze blog duikt in de uitdagingen en oplossingen van actiegericht management.
Gert Van De Vijver
Gert Van De Vijver
January 24, 2024

too-doo brengt je strategie tot leven