Hoe ISO 9001 2015 je Bedrijf kan Helpen

Gert Van De Viiver
August 4, 2023
5 min read
Hoe ISO 9001 2015 je Bedrijf kan Helpen

Voor bedrijven is het essentieel om voortdurend te werken aan de verbetering van de kwaliteit van hun diensten, producten, processen en procedures. Een krachtige manier om dit te bereiken is door middel van ISO 9001 2015-certificering. Maar wat is ISO 9001 2015 eigenlijk? En hoe kan het jouw bedrijf helpen? In dit artikel duiken we in de wereld van ISO 9001 2015 en leggen we uit hoe het kan bijdragen aan de groei en ontwikkeling van jouw bedrijf.

Wat is ISO 9001 2015?

ISO 9001 2015 is een internationale norm voor kwaliteitsmanagementsystemen die werd ontwikkeld door de International Organization for Standardization (ISO). Het is bedoeld als een raamwerk voor het opzetten, implementeren en continu verbeteren van kwaliteitsmanagement binnen organisaties. Dit helpt bedrijven om hun prestaties te verbeteren, klanttevredenheid te verhogen en hun marktpositie te versterken.

De geschiedenis van ISO 9001

De eerste versie van ISO 9001 werd gepubliceerd in 1987 en sindsdien is de norm regelmatig bijgewerkt. ISO 9001 2015 is de meest recente versie. Het strekt zich uit tot alle soorten organisaties en heeft betrekking op aspecten zoals leiderschap, risicomanagement, besluitvorming en innovatie.

ISO 9001 is ontstaan uit de behoefte aan een gestandaardiseerd kwaliteitsmanagementsysteem dat wereldwijd geaccepteerd zou worden. Het is een belangrijk instrument geworden voor bedrijven om hun kwaliteitsmanagement te verbeteren en hun concurrentiepositie te versterken. De norm is inmiddels in meer dan 160 landen geïmplementeerd.

De implementatie van ISO 9001 kan een uitdaging zijn voor organisaties, vooral voor kleine bedrijven. Het kan een tijdrovend proces zijn en vereist vaak veranderingen in de manier waarop het bedrijf werkt. Het kan echter ook voordelen opleveren, zoals een verbeterde efficiëntie, hogere klanttevredenheid en een betere reputatie.

De belangrijkste veranderingen in de 2015-versie

In de 2015-versie van ISO 9001 is er een sterkere nadruk op leiderschap en betrokkenheid van het topmanagement. Dit houdt in dat het management verantwoordelijk is voor het opzetten en onderhouden van het kwaliteitsmanagementsysteem en dat zij de organisatie moeten leiden in het bereiken van de gestelde doelen. Ook is er meer aandacht voor risicomanagement en wordt er verwacht dat organisaties voortdurend in kaart brengen welke risico's ze lopen en hoe deze kunnen worden beheerst.

De 2015-versie van ISO 9001 bevat ook meer verwijzingen naar technologie en innovatie. Dit is een erkenning van het belang van technologie in het moderne bedrijfsleven en de rol die het kan spelen bij het verbeteren van kwaliteit en efficiëntie.

Verder is de structuur van de norm gewijzigd om meer in lijn te zijn met andere ISO-normen. Dit maakt het gemakkelijker voor organisaties om meerdere ISO-normen te implementeren en te integreren in hun bedrijfsprocessen.

Al met al biedt de 2015-versie van ISO 9001 een modernere benadering van kwaliteitsmanagement, waarbij de nadruk ligt op leiderschap, risicomanagement en innovatie.

De voordelen van ISO 9001 2015 voor je bedrijf

ISO 9001 2015-certificering kan jouw bedrijf tal van voordelen bieden. Hieronder vind je de belangrijkste voordelen op een rijtje.

Verbeterde klanttevredenheid

Door te voldoen aan de eisen van ISO 9001 2015 laat je als bedrijf zien dat je bereid bent om te investeren in kwaliteitsmanagement en dat je de behoeften en verwachtingen van klanten serieus neemt. Dit kan leiden tot een verbeterde klanttevredenheid en hogere klantloyaliteit.

Daarnaast kan een verbeterde klanttevredenheid leiden tot positieve mond-tot-mondreclame, waardoor jouw bedrijf meer naamsbekendheid krijgt en nieuwe klanten kan aantrekken. Het is dus niet alleen goed voor de klanten die je al hebt, maar het kan ook nieuwe klanten opleveren.

Efficiëntere bedrijfsprocessen

ISO 9001 2015 vereist dat bedrijven hun processen in kaart brengen en continu verbeteren om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken. Dit kan leiden tot kostenbesparingen en een hogere productiviteit.

Efficiëntere bedrijfsprocessen kunnen ook leiden tot een betere werksfeer en minder stress onder werknemers. Doordat processen duidelijk zijn vastgelegd, weten werknemers precies wat er van hen verwacht wordt en kunnen zij zich beter focussen op hun taken.

Verhoogde geloofwaardigheid en marktpositie

ISO 9001 2015-certificering is een teken van de betrouwbaarheid en integriteit van jouw bedrijf. Hiermee vergroot je de geloofwaardigheid en marktpositie van jouw bedrijf, wat kan resulteren in meer klanten, betere samenwerkingen en meer groeikansen.

Bovendien kan een ISO 9001 2015-certificering jouw bedrijf helpen om te voldoen aan de eisen van potentiële klanten en partners. Veel bedrijven stellen het hebben van een ISO-certificering als eis voor samenwerking. Met een ISO 9001 2015-certificering vergroot je dus ook de kans op nieuwe samenwerkingen en opdrachten.

Verhoogde kwaliteit van producten en diensten

Door te voldoen aan de eisen van ISO 9001 2015 ben je als bedrijf continu bezig met het verbeteren van de kwaliteit van jouw producten en diensten. Dit kan leiden tot een hogere klanttevredenheid en meer loyaliteit, maar ook tot een betere reputatie en meer naamsbekendheid.

Bovendien kan een hogere kwaliteit van producten en diensten leiden tot een hogere vraag naar jouw producten en diensten. Dit kan resulteren in meer omzet en groei voor jouw bedrijf.

Hoe je bedrijf ISO 9001 2015 kan implementeren

Het implementeren van ISO 9001 2015 kan een uitdagend en complex proces zijn, maar het kan ook een enorme meerwaarde bieden voor jouw bedrijf. Hieronder vind je enkele stappen die je kunt nemen om het implementatieproces te vereenvoudigen.

Het kiezen van een certificeringsinstantie

Om te beginnen moet je een certificeringsinstantie kiezen die jouw bedrijf kan begeleiden in het certificatieproces. Het is belangrijk om een certificeringsinstantie te kiezen die bekend is met jouw bedrijfssector en regio en die een goede reputatie heeft.

Een goede certificeringsinstantie kan je helpen bij het opzetten van een kwaliteitsmanagementsysteem en het doorlopen van het certificatieproces. Het is belangrijk om samen te werken met een certificeringsinstantie die begrijpt wat jouw bedrijf doet en hoe het werkt. Zo kan de certificeringsinstantie je helpen om de norm te vertalen naar de specifieke behoeften van jouw bedrijf.

Het opstellen van een kwaliteitsmanagementsysteem

Je moet een kwaliteitsmanagementsysteem opzetten dat voldoet aan de eisen van ISO 9001 2015. Dit omvat het vastleggen van jouw bedrijfsprocessen, procedures en werkinstructies, evenals het uitvoeren van risicoanalyses en het vaststellen van verbeterpunten.

Het opzetten van een kwaliteitsmanagementsysteem is een belangrijke stap in het implementatieproces van ISO 9001 2015. Het systeem moet beschrijven hoe jouw bedrijf voldoet aan de eisen van de norm en hoe het de kwaliteit van de producten en diensten waarborgt. Het is belangrijk om het systeem regelmatig te evalueren en te verbeteren om ervoor te zorgen dat het blijft voldoen aan de eisen van de norm en aan de behoeften van jouw bedrijf.

Training en bewustwording van medewerkers

Een succesvolle implementatie van ISO 9001 2015 vereist de betrokkenheid en medewerking van alle medewerkers. Het is daarom belangrijk om alle medewerkers bewust te maken van de norm en hen te trainen in de gebruikte procedures.

Training van medewerkers is een belangrijk onderdeel van het implementatieproces van ISO 9001 2015. Het is belangrijk om te zorgen dat alle medewerkers begrijpen wat de norm inhoudt en hoe zij kunnen bijdragen aan de implementatie ervan. Dit kan bijvoorbeeld door middel van workshops, trainingssessies en interne communicatie.

Het bewustzijn van medewerkers over de norm kan ook worden vergroot door middel van interne audits en evaluaties. Hierdoor kunnen medewerkers zien hoe het kwaliteitsmanagementsysteem werkt en hoe zij kunnen bijdragen aan de verbetering ervan.

Veelvoorkomende uitdagingen bij de implementatie van ISO 9001 2015

ISO 9001 2015 is een internationaal erkende norm voor kwaliteitsmanagement die bedrijven helpt om hun processen te verbeteren en klanttevredenheid te verhogen. Het implementeren van deze norm kan echter uitdagend zijn en bedrijven kunnen te maken krijgen met verschillende obstakels.

Weerstand tegen verandering

Een van de grootste uitdagingen bij het implementeren van ISO 9001 2015 is weerstand tegen verandering. Het kan moeilijk zijn om medewerkers te overtuigen van de voordelen van de norm en hen te betrekken bij het implementatieproces. Dit kan leiden tot vertragingen en problemen tijdens de implementatie.

Om weerstand tegen verandering te verminderen, is het belangrijk om open communicatie te hebben en medewerkers te betrekken bij het proces. Training en opleiding kunnen ook helpen om medewerkers te laten begrijpen waarom de norm belangrijk is en hoe het kan bijdragen aan de verbetering van de bedrijfsprocessen.

Tijds- en kosteninvestering

Een andere uitdaging bij het implementeren van ISO 9001 2015 is de investering in tijd en kosten die nodig is om de norm te implementeren en te onderhouden. Het opzetten van een kwaliteitsmanagementsysteem volgens de norm kan veel tijd en middelen vergen, vooral voor kleine bedrijven met beperkte middelen.

Om deze uitdaging aan te pakken, is het belangrijk om een realistisch budget en tijdschema op te stellen voordat je begint met de implementatie. Het is ook belangrijk om de juiste middelen en expertise in te zetten om de implementatie soepel te laten verlopen.

Het onderhouden van de certificering

Eenmaal gecertificeerd moeten bedrijven blijven voldoen aan de eisen van ISO 9001 2015 om de certificering te behouden. Dit vereist een continue investering in tijd en middelen om het kwaliteitsmanagementsysteem te onderhouden en te verbeteren.

Om de certificering te behouden, moeten bedrijven regelmatig interne audits uitvoeren en hun processen en procedures bijwerken om aan de eisen van de norm te blijven voldoen. Het is ook belangrijk om medewerkers te blijven betrekken en te trainen om ervoor te zorgen dat ze op de hoogte blijven van de vereisten van de norm.

Al met al kan het implementeren van ISO 9001 2015 uitdagend zijn, maar de voordelen zijn het waard. Door de norm te implementeren, kunnen bedrijven hun processen verbeteren, klanttevredenheid verhogen en hun concurrentiepositie versterken.

ISO 9001:2015-certificering voor bedrijven in Nederland

ISO 9001:2015-certificering is een internationale norm die bedrijven helpt om de kwaliteit van hun diensten, producten, processen en procedures te verbeteren. Het is een waardevol hulpmiddel voor Nederlandse bedrijven die hun concurrentiepositie willen versterken en hun klanttevredenheid willen vergroten.

De certificering is van toepassing op alle soorten bedrijven, ongeacht hun omvang of sector. Het is gebaseerd op een reeks principes, waaronder klantgerichtheid, leiderschap, betrokkenheid van medewerkers en continue verbetering.

Door te voldoen aan deze norm kunnen bedrijven hun processen stroomlijnen en efficiënter maken, wat leidt tot kostenbesparingen en hogere winstmarges. Het kan ook helpen om de geloofwaardigheid van het bedrijf te vergroten en de marktpositie te versterken.

Om te voldoen aan de norm, moeten bedrijven een gedocumenteerd kwaliteitsmanagementsysteem implementeren en onderhouden. Dit kan een tijdrovend proces zijn, maar de voordelen op de lange termijn zijn de moeite waard.

In Nederland zijn er veel bedrijven die al zijn gecertificeerd volgens ISO 9001:2015. Deze bedrijven variëren van productiebedrijven tot dienstverleners en van kleine ondernemingen tot grote multinationals.

Als jouw bedrijf nog niet is gecertificeerd, kan het de moeite waard zijn om te overwegen. Het kan helpen om jouw bedrijf te onderscheiden van de concurrentie en jouw klanten te laten zien dat je hun behoeften serieus neemt.

Al met al biedt ISO 9001:2015-certificering veel voordelen voor bedrijven in Nederland. Het kan helpen om de kwaliteit van diensten, producten, processen en procedures te verbeteren, wat leidt tot hogere klanttevredenheid en een sterkere concurrentiepositie.

Table of Content

Meer inspiratie

View All
Portfolio versus projectmanagement
Strategie

Portfolio versus projectmanagement

portfoliomanagement en projectmanagement
Gert Van De Vijver
Gert Van De Vijver
June 10, 2024
Prioriteit Stellen in Werk: Minder Vergaderen, Meer Bereiken
Vergaderingen

Prioriteit Stellen in Werk: Minder Vergaderen, Meer Bereiken

Prioriteit Stellen in Werk: Minder Vergaderen, Meer Bereiken Het idee dat we "geen tijd" hebben is een veelgehoorde klacht in de hedendaagse werkwereld. De realiteit is dat iedereen dezelfde 24 uur per dag krijgt, een onveranderlijke fysische waarheid. Het probleem ligt niet zozeer bij het aantal beschikbare uren, maar hoe we kiezen om deze in te vullen. Prioriteit geven aan de juiste taken is cruciaal. Dit artikel verkent hoe medewerkers efficiënter kunnen werken door minder te vergaderen en meer gefocust te werken.
Gert Van De Vijver
Gert Van De Vijver
April 16, 2024
It’s all about Execution
Strategie

It’s all about Execution

In de dynamische bedrijfswereld is het uitvoeren van acties binnen strategieën, vergaderingen en projecten cruciaal voor succes. Interessant is dat statistieken aangeven dat slechts ongeveer de helft van de acties in bedrijven op tijd wordt afgerond. Deze blog duikt in de uitdagingen en oplossingen van actiegericht management.
Gert Van De Vijver
Gert Van De Vijver
January 24, 2024

too-doo brengt je strategie tot leven